Γράφει η Κατερίνα Ράπτη

Υπεύθυνη επιστήμονας της εταιρίας αύρα Διαχείριση, Τεχνολόγος Γεωπόνος  

Καλοκαίρι! Θάλασσα, βουνό, ήλιος, διακοπές, ξεγνοιασιά…Καλοκαίρι! Μυρμήγκια, κατσαρίδες, κουνούπια, μύγες…κοινά παράσιτα που απαντώνται σε οικίες, εξοχικά, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους.

Η παρουσία τους δυσάρεστη, προκαλούν φοβίες στον άνθρωπο και έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς, να μεταφέρουν βακτήρια και μύκητες. Σχετίζονται με τη μετάδοση ιώσεων με σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, ευθύνονται για αλλεργίες. Επίσης μπορούν να επιμολύνουν τα τρόφιμα.

Για την καταπολέμησή τους στους χώρους που διαβιώνουν άνθρωποι και κατοικίδια πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα υγειονομικής σημασίας που εφαρμόζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε επαγγελματικούς χώρους, σε καταστήματα, βιομηχανίες, νοσοκομεία, οικίες κλπ.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους είναι υγρά σε μορφή έτοιμου διαλύματος, υγρά συμπυκνωμένα για παρασκευή διαλύματος, αερόλυμα (μορφή έτοιμου σπρέι), Gel, στερεά (μορφή σκόνης για παρασκευή διαλύματος), στερεά (για απευθείας χρήση), παγίδες κόλλας με κολλώδη επιφάνεια, με διάφορες τεχνικές και μεθόδους.

Όσον αφορά την ορθολογική χρήση των παραπάνω προϊόντων διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών υγειονομικής σημασίας πρέπει να έχουμε σωστή ενημέρωση, και πλούσια γνώση ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για μία ασφαλή εφαρμογή απεντόμωσης – απολύμανσης με προστασία για το χρήστη, τον εφαρμοστή, τον άνθρωπο και φυσικά το περιβάλλον.

Ωστόσο εάν επικοινωνήσετε με διάφορες εταιρίες του κλάδου μας,που διαθέτουν άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στο χώρο σας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να λάβετε διαφορετικές απαντήσεις και προτάσεις αντιμετώπισης της περίπτωσής σας. Αυτό οφείλεται στο ότι η εκάστοτε εταιρία έχει διαφορετικά χρόνια παρουσίας στο χώρο – άρα έχει διαφορετικές εμπειρίες, χρησιμοποιεί διαφορετικά φάρμακα, διαφορετικές τεχνικές και μηχανικά μέσα.Ουσιαστικά έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη πείρα, εκπαίδευση, γνώση και   επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι εφαρμογές απεντόμωσης και απολύμανσης αποτελούν «δυναμική» διαδικασία η οποία αλλάζει τόσο τεχνικά όσο και θεσμικά, θα πρέπει ο συνεργάτης, ο τεχνικός  εφαρμογών διαχείρισης παρασίτων που επιλέγουμε και εμπιστευόμαστε να έχει συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση, την κατάλληλη γνώση, και πολυετή πείρα για να μπορεί να διαχειριστεί σωστά την υγιεινή του χώρου και του περιβάλλοντος .

Να εκτιμά σωστά τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου λαμβάνοντας υπόψιν του παραμέτρους όπως την παρουσία ανθρώπων ή ζώων, την  τοποθεσία και το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος), καιρικές συνθήκες, βιολογία του εντόμου, μέγεθος προσβολής, χαρακτηριστικά του φαρμάκου κ.α. ώστε εύστοχα να καταλήξει στη μέθοδο, στην τεχνική που θα ακολουθήσει και ποιο προϊόν θα χρησιμοποιήσει για την καταπολέμησή του.

Να είναι ενήμερος, να γνωρίζει τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας για να είναι σε θέση να κρίνει αν θα προχωρήσει στην εφαρμογή με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή με βιολογικά προϊόντα ολοκληρωμένης καταπολέμησης αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων.

Προστατευόμαστε λοιπόν από την προσφορά αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσιών από μη ειδικούς.

Απευθυνόμαστε και επιλέγουμε έναν συνεργάτη αξιόπιστο, για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αλλά και για την ασφαλή διαχείριση και εφαρμογή εντομοκτόνων σκευασμάτων, σε επαγγελματικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Οφείλουμε να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και ασφαλέστερο για εμάς και τους γύρω μας!

Καλό καλοκαίρι!

Πηγή: https://www.larissanet.gr/2022/07/04/mia-orthologiki-prosengisi-stis-efarmoges-apentomoseon/

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται