Θανάσσης Τσακίρης συνέντευξη

Γράφει ο Αθανάσιος Τσακίρης

Διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της εταιρίας “αύρα”

Πολυκατοικία, η βασική ύλη της πόλης. Πολυκατοικία άλλοι καιροί, άλλα σπίτια. Το φαινόμενο πολυκατοικία. Ας δούμε πολύ σύντομα την ιστορία της. Πολυκατοικία, πολύ+κατοικία.
Πολυώροφο κτήριο όπου κατοικούν πολλές οικογένειες σε χωριστά διαμερίσματα. Στην Ελλάδα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς την δεκαετία του 1960 για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες του πληθυσμού που αυξανόταν στα αστικά κέντρα, παρέχοντας στους κατοίκους μια οικονομική λύση για κατοικίες.

Ξαφνικά βρέθηκαν άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, να συμβιώνουν υπό την ίδια διεύθυνση. Έπρεπε να καταφέρουν, προερχόμενοι από την ανεξαρτησία της μονοκατοικίας να προσπαθήσουν να καταλάβουν το νέο τρόπο συλλογικής κατοίκισης, να επιβιώσουν μαζί και να συνυπάρξουν αρμονικά με διάφορους άλλους τύπους ανθρώπων σε ένα κτήριο στημένο με συγκεκριμένους κανόνες.

Μαζί με την συμβίωση όμως, υπό μορφή παραπόνων, ξεκινούν σιγά – σιγά και τα προβλήματα στην πολυκατοικία.

Η έλλειψη ιδιωτικότητας, οι διαφορετικές ανάγκες, οι διαφορετικές προτεραιότητες, η διαφορετικότητα του καθένα μας, η έλλειψη ενσυναίσθησης και άλλα πολλά που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, που δεν είναι καινούργια ή άγνωστα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε «συγκρούσεις» και «εντάσεις» που κανείς δεν επιθυμεί.

Παράλληλα όμως ξεκινούν και τα προβλήματα των κτηρίων τα οποία είναι προβλήματα τεχνικά, οικονομικά και ασφάλειας και πρέπει με κάποιο τρόπο να λύνονται και να μην αφήνονται στη μοίρα τους. Τα κτήρια, δυστυχώς ή ευτυχώς χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση και κάπως έτσι σε μία προσπάθεια «ειρηνικής συνεννόησης» των συγκατοίκων μίας πολυκατοικίας εμφανίζεται ιστορικά ο «θεσμός του θυρωρού».

Θανάσσης Τσακίρης συνέντευξη

Το μοντέλο της σύγχρονης εταιρίας διαχείρισης πολυκατοικιών λοιπόν θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των ιδιοκτητών και ενοίκων των πολυκατοικιών

Είναι αυτός ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα της πολυκατοικίας, είναι αυτός που ασχολείται με όλα τα λειτουργικά ζητήματα του κτηρίου και ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος ο οποίος εξυπηρετούσε καθημερινά τις ανάγκες ενοίκων και ιδιοκτητών. Ήταν ο υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών, των τεχνικών εργασιών, του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, της είσπραξης των κοινοχρήστων καθώς επίσης και αυτός που λάμβανε την αλληλογραφία, κλπ.

Στην πορεία με την αύξηση των κοινόχρηστων δαπανών, εξαλείφεται το επάγγελμα του θυρωρού και με το κενό που δημιουργείται, οδηγούμαστε στην εμφάνιση των επαγγελματικών εταιριών δια- χείρισης πολυκατοικιών, ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την ανάγκη και τη μεγάλη ζήτηση για υπεύθυνη, επαγγελματική και όχι ερασιτεχνική διαχείριση στις πολυκατοικίες.

Το μοντέλο της σύγχρονης εταιρίας διαχείρισης πολυκατοικιών λοιπόν θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των ιδιοκτητών και ενοίκων των πολυκατοικιών. Ουσιαστικά θα πρέπει να παρέχει δηλαδή ένα σύνολο υπηρεσιών που να αγκαλιάζει το κτήριο. Μία τέτοια εταιρία θα πρέπει να έχει τα προσόντα και την ικανότητα να συμβουλεύει, να προτείνει και να λύνει τα ζητήματα που προκύπτουν είτε οικονομικά, είτε τεχνικά, αισθητικά κλπ.

Θα πρέπει να μπορεί να επιμελείται την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, την απολύμανση και απεντόμωσή της καθώς και την τεχνική κάλυψη όλων των ειδικοτήτων (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αναγομώσεις πυροσβεστήρων, κηποτεχνικές εργασίες) που σε κάθε περίπτωση χρειάζονται.

Μία εταιρία διαχείρισης θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να τηρεί τα λογιστικά βιβλία της πολυκατοικίας, να προσφέρει νομική κάλυψη και να παρέχει μέχρι και την ασφάλεια της αστικής ευθύνης της.

Στην οικονομική διαχείριση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, έντιμη και φερέγγυα, να πληροί όλα τα κριτήρια ώστε να μπορούμε να εμπιστευόμαστε την διαχείριση των χρημάτων μας και της ακίνητης περιουσίας μας. Να παρέχει τεχνολογία, επενδύοντας σε αυτή μέσω ειδικών εφαρμογών που να την καθιστά απέναντί μας απόλυτα διαφανή.

Επίσης να μπορεί να δημιουργεί τις συνθήκες για μια αρμονική συνύπαρξη, για μια ήρεμη, αναβαθμισμένη, ευχάριστη, εύκολη καθημερινότητα για όλους, φροντίζοντας τις ανάγκες του συνό- λου, αγκαλιάζοντας παράλληλα την διαφορετικότητα του καθένα, σεβόμενη τις εξατομικευμένες ανάγκες των διαμερισμάτων και διατηρώντας φυσικά, πάντα με επιδεξιότητα, τις ισορροπίες.

Ωστόσο μια ξεχωριστή εταιρεία διαχείρισης πέρα από τη γνώση και την πείρα πρέπει να αποδεικνύει με δεδομένα ότι καινοτομεί, ότι πρωτοπορεί, αξιοποιεί την τεχνολογία και δημιουργεί τις προ- ϋποθέσεις ώστε να εξελίσσεται και να δημιουργεί καθημερινά.

Αναμφισβήτητα πρέπει να κατέχει την ικανότητα να εκτιμά σωστά τις καταστάσεις και να εμφανίζει τη δυναμική ώστε να μην παρέχει μόνο τις συνηθισμένες και παρωχημένες υποχρεώσεις ενός ερα- σιτέχνη ή μη εξειδικευμένου διαχειριστή.

Εκ των πραγμάτων οι άνθρωποι των εταιριών διαχείρισης πολυ- κατοικιών είναι οι άνθρωποι που μπαίνουν καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, γεγονός το οποίο από μόνο του επιβάλλει στους ανθρώ- πους της εταιρίας διαχείρισης να είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί και επικοινωνιακοί με σκοπό την επαγγελματική διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στο χώρο μας ή που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν, μεριμνώντας για την άμεση φροντίδα τους και δίνοντας μόνο αποτελεσματικές, εύστοχες και ολοκληρωμένες λύσεις, ώστε να νιώθουμε ασφάλεια μαζί τους.

Κατ’ ουσία να είναι δίπλα μας, σύμμαχός μας στην καθημερινότητά μας και εγγύηση για το μέλλον μας!

*Ο κ. Αθανάσιος Τσακίρης είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της εταιρίας “αύρα” η οποία δραστηριοποιείται στη Λάρισα και στην Κατερίνη, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) χρόνια στον κλάδο της διαχείρισης πολυκατοικιών, των απεντομώσεων, της καθαριότητας, του βιοκαθαρισμού και των ασφαλειών αστικής ευθύνης.

Πηγή: https://www.larissanet.gr/2022/11/28/athanasios-tsakiris-polykatoikia-afti-i-mikrografia-tis-koinonias/

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται