Κοριοί

κοριοί

Υγειονομική σημασία

Οι κοριοί είναι φορείς αρκετών παθογόνων που προκαλούν σοβαρές ασθένειες για τον άνθρωπο. Οι κοριοί μεταφέρονται με ευκολία από χώρο σε χώρο με συνέπεια να εξαπλώνεται η προσβολή.

Η παρουσία τους δεν συνδέεται με τις συνθήκες υγιεινής, άρα μπορεί να συναντήσουμε κοριούς ακόμα και σε πολυτελείς και καθαρούς χώρους. Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι κοριοί να βρίσκονται αναμφισβήτητα σε περίοδο πληθυσμιακής έκρηξης.

Στους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται αυτή η επιδημία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το αυξημένο ποσοστό των διεθνών ταξιδιών.

Κοριοί

Ταξινόμηση

Οι κοριοί είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη των Ημιπτέρων. Είναι εκτοπαράσιτα (ζουν και τρέφονται στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή) και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae.Το είδος που παρουσιάζει υγειονομικό ενδιαφέρον είναι το Cimex lectularius (κοριός του κρεβατιού).

Βιολογία

Οι κοριοί έχουν μήκος σώματος περίπου 12-15mm. Ο κύκλος ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει και το ένα έτος. Έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα όταν δεν έχουν τραφεί, και καφέ χρώμα όταν είναι γεμάτοι αίμα. Είναι «οβάλ» αλλά επίπεδοι, εκτός εάν έχουν «τσιμπήσει» πρόσφατα.

Δεν έχουν πτέρυγες, η κεφαλή τους είναι μικρή κι έχουν μακριά και λεπτά στοματικά μόρια (νύσσοντος μυζητικού τύπου). Είναι νυκτόβιο παράσιτο το οποίο τρέφεται με αίμα θηλαστικών σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του (και το αρσενικό και το θηλυκό).

Την ημέρα κρύβεται σε ρωγμές και σχισμές κρεβατιών, επίπλων κ.ά. και εμφανίζεται μόνο όταν πρόκειται για αναζήτηση τροφής. Η μεταμόρφωσή τους είναι ατελής (ετερομετάβολα) και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια έντομα.

Το θηλυκό γεννά συνολικά 200-500 αυγά σε ομάδες των 10-50 αυγών. Η εκκόλαψη των νυμφών από τα αυγά ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία η οποία επηρεάζει και την εξέλιξη και των υπόλοιπων σταδίων.

Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν για αρκετό διάστημα χωρίς τροφή. Κατά τη διάρκεια ζωής τους χρειάζονται τουλάχιστον πέντε γεύματα αίματος.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται