ΒΙΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ - αύρα | AVRA | ΚΑΤΕΡΙΝΗ

place
Παρμενίωνος 48, Κατερίνη
mail
katerini@avragroup.gr
callme
Καλέστε μας στο 23510 61710
insta
twitter
prosfora
Title
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιοκαθαρισμός με... "αύρα".

Βιολογικός καθαρισμός, είναι η εξειδικευμένη φροντίδα με απορρύπανση και αναζωογόνηση των ινώδη επιφανειών, με βαθύ καθαρισμό στον οποίο χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιολογικά, υποαλλεργικά και 100% βιοδιασπώμενα σκευάσματα, που είναι πλήρως ασφαλή για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Η όλη διαδικασία υλοποίησης του βιοκαθαρισμού γίνεται , αποκλειστικά στον χώρο σας, την ώρα που σας εξυπηρετεί και το στρώμα, σαλόνι,  χαλί – μοκέτα είναι έτοιμα προς άμεση χρήση. Οι έμπειροι τεχνικοί μας με την πιο σύγχρονη μέθοδο προσφέρουν ένα άριστο αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Σκοπός μας, αφού λάβουμε δείγμα αλλεργιογόνου σκόνης και εξακριβώσουμε το βαθμό επιμόλυνσης, είναι η αποτελεσματική καθαριότητα και απολύμανση από τα ακάρεα και τα περιττώματά τους, σπόρους μούχλας, βακτηρίδια, μικροοργανισμούς, μικροβιακά φορτία, τρίχες, νεκρά κύτταρα, σωματίδια σκόνης κ.α ακολουθώντας τα παρακάτω 3 στάδια:

 
Στάδιο1ο ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
Με τα μηχανήματα ισχυρής αναρρόφησης, μέσω των έντονων παλμικών δονήσεων και με τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού, καταφέρνουμε τη διάσπαση των σωματιδίων ενώ με την ταυτόχρονη υψηλή αναρρόφηση επιτυγχάνετε η πλήρη απορρύπανση απομακρύνοντας:
 
1. Τα ακάρεα και τα περιττώματα τους.
2. Τη σκόνη.
3. Τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

Παράλληλα η αναρρόφηση γίνεται σε ειδικό φίλτρο HEPA (υψηλής κατακράτησης) χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διασποράς στον χώρο.


 
Στάδιο 2ο ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Γίνεται ψεκασμός με Clean Spray  (Potema) ένα βιολογικό απολυμαντικό προϊόν - 100% φυσικό, το οποίο εξουδετερώνει ακάρεα, μύκητες, βακτήρια & άλλα παθογόνα μικρόβια, το οποίο:

1. Συμβάλλει στη μείωση των αλλεργιών.
2. Εξαφανίζει δυσάρεστες οσμές.
3. Απολυμαίνει καθυστερώντας την επανεμφάνιση των ακάρεων.


Στάδιο 3ο ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Με πιστοποιημένη Haccp συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας (UV-C Clean Technology), που χρησιμοποιείτε από ειδικευμένο προσωπικό, εξοντώνεται κάθε μικροοργανισμός - βακτήριο η άλλο παθογόνο μικρόβιο περνώντας τη συσκευή πάνω από όλες τις επιφάνειες διασφαλίζοντας έτσι την ολοκληρωτική αποστείρωση.

Η εναλλακτική μέθοδος Βιοκαθαρισμού εφαρμόζεται σε:

1. Στρώματα ύπνου & Μαξιλάρια.
2. Σαλόνια, Καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες τραπεζαρίας ή γραφείου.
3. Τάπητες / Μοκέτες / Χαλιά (παντός τύπου, ύφανσης, υλικού).
4. Πάσης φύσεως Οχήματα (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, σχολικά, ταξί, κ.τ.λ.).

Μετά το πέρας των εργασιών των υπηρεσιών Βιοχκαθαρισμού σας χορηγούμε τα πιστοποιητικά και για τα τρία στάδια εφαρμογών (Απορρύπανση – Απολύμανση – Εξυγίανση).------------
Συντήρηση Στρωμάτων σε επαγγελματικούς χώρους.
------------

 
Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κατασκηνώσεις.
Κοιτώνες.
Φοιτητικές Εστίες.
Νοσοκομεία - Κλινικές, Ιατρικά Κέντρα, Ιδρύματα.
Οίκοι Ευγηρίας.
Παιδικοί Σταθμοί.
Πλοία.
 


Ξενοδοχειακές Μονάδες - Τουριστικά Καταλύματα
Στο τροποποιημένο ΦΕΚ του 2016, πάλι με αριθμό 4.27, ο καθαρισμός των στρωμάτων καθίσταται υποχρεωτικός και παύει να μοριοδοτείται. Τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών υποχρεούνται να καθαρίζουν μία φορά τον χρόνο όλα τα στρώματά τους και να τους παρέχεται ειδικό πιστοποιητικό.

Η εταιρία μας, με το εξειδικευμένο προσωπικό της, αναλαμβάνει τον καθαρισμό των στρωμάτων της επιχείρησής σας παρέχοντας σας το πιστοποιητικό εφαρμογής 3ων σταδίων. Ακόμη σας προτείνει επιλογές καθαρισμού όλων των υφασμάτινων επιφανειών και επίπλων, για τις οποίες παρέχεται ξεχωριστό πιστοποιητικό καθαρισμού.

 
Πλεονεκτήματα για τους επαγγελματίες στον χώρο της φιλοξενίας.
Λήψη έντυπου υλικού για την ενημέρωση των επισκεπτών σας στα δωμάτια και τη Reception.

Απόλυτα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι πελάτες που καταθέτουν  θετικά σχόλια στο TripAdvisor, καθώς και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα, ανεβάζοντας  την βαθμολογία σχετικά με την άνεση και την  καθαριότητα που απολαμβάνουν.
 
Αυξάνεται η θετική βαθμολογία στη σελίδα του ξενοδοχείου στο Βooking.com.
 
Εξαλείφονται πιθανά παράπονα πελατών για αλλεργικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της διαμονής τους.

 
------------
 
Ο βιολογικός καθαρισμός εξασφαλίζει εκπληκτικά αποτελέσματα και προσφέρει ποιότητα στην καθημερινότητα σας!
 
------------
 

1. Βιοκαθαρισμος σε στρώματα
Με την ολοκληρωμένη εφαρμογή των 3ων σταδίων στο στρώμα σας ο βιολογικός καθαρισμός σας προσφέρει προσφέρει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.

Αρχικά, μπορεί να σας εξασφαλίσει υγιεινές συνθήκες ύπνου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του στρώματος μακροχρόνια.

Τα κλινοσκεπάσματα (καλύµµατα και σεντόνια) όσο συχνά και αν αλλάζονται δεν µας προστατεύουν µε αποτέλεσµα να επιβαρύνεται σηµαντικά η υγεία µας.

Όπως καθαρίζουµε και φροντίζουµε τα ρούχα µας, κατά τον ίδιο τρόπο επιβάλλεται να συντηρούµε τουλάχιστον µια φορά το χρόνο, το στρώµα και το µαξιλάρι µας, µε τον οικολογικό καθαρισµό και την πιστοποιηµένη αντιαλλεργική προστασία, για να απολαµβάνουµε τον ύπνο µας σε ένα πεντακάθαρο και υγιεινό στρώµα χωρίς αλλεργίες.
 
Συμβουλή: Αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή υγρού καθαρισμού των στρωμάτων ακόμα και την χρήση ατμού καθώς έστω και λίγη υγρασία αν δημιουργηθεί στο εσωτερικό των στρωμάτων οι αποικίες ακαρέων, βακτηρίων και μυκήτων θα αναπτυχθούν τάχιστα με αποτέλεσμα ένα μολυσμένο στρώμα ύπνου αντί ενός καθαρού που θα θέλατε να είχατε.
 

 
2. Βιοκαθαρισμός Σαλονιών - Διαδικασία
Η εταιρία μας σας προσφέρει 2 εξειδικευμένες υπηρεσίες εφαρμογής Βιολογικού καθαρισμού των σαλονιών σας:

1. Στεγνός Βιολογικός Καθαρισμός Σαλονιών
2. Υγρός Βιολογικός Καθαρισμός Σαλονιών
 
Με την ολοκληρωμένη εφαρμογή των 3ων σταδίων ο στεγνός Βιολογικός Καθαρισμός είναι κατάλληλος για να απομακρύνουμε όλους τους Μικροοργανισμούς, Ακάρεα, Μύκητες, Βακτήρια και την οικιακή σκόνη που βρίσκεται επάνω στα σαλόνια και να δώσει την πραγματική καθαριότητα σε βάθος ώστε να απαλαγείτε από όλο το Μικροβιακό φορτίο!

Είναι μια μέθοδος που έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση των μικροβίων αλλά και την αναζωογόνηση των χρωμάτων στις ταπετσαρίες επίπλων σας σε βάθος.

Με τον υγρό καθαρισμό μπορείτε να απαλλαγείτε από λεκέδες που δημιουργήθηκαν από τρόφιμα όπως λάδι, καφές, αίμα που γίνονται εστία για αύξηση μικροοργανισμών!

Εξαφανίστε μόνιμους λεκέδες, κιτρινίλες και ζωντανέψτε τα χρώματα στο σαλόνι σας χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα σαπουνιού και απορρυπαντικού στο στέγνωμα τους.
 
 
Τα βήματα που εφαρμόζουμε στον Υγρό καθαρισμό είναι τα ακόλουθα:
Αρχικά, χρησιμοποιούμε ειδικά επαγγελματικά μηχανήματα ισχυρής αναρρόφησης, μέσω των έντονων παλμικών δονήσεων γίνεται η απορρύπανση στο εσωτερικό του σαλονιού. Ο καθαρισμός σαλονιού γίνεται με αυτή τη διαδικασία για κάθε τμήμα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως καθαρίζονται κορμός, μαξιλάρια και τα υπόλοιπα μέρη χωριστά.

Στο επόμενο βήμα πραγματοποιείται το πλύσιμο της υφασμάτινης επιφάνειας. Η πλύση γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που κάνει πλύση απόπλυση στα έπιπλα. Χρησιμοποιώντας οικολογικά βιοδιασπώμενα καθαριστικά, ψεκάζουμε ελεγχόμενες ποσότητες νερού αφήνοντας ελάχιστη υγρασία η οποία και στεγνώνει με φυσικό τρόπο. Με τη διαδικασία αυτή, απομακρύνονται λεκέδες, κιτρινίλες κτλ χωρίς να μένουν υπολείμματα από το απορρυπαντικό.

Τέλος αφού πραγματοποιηθεί η διαδικασία του καθαρισμού, προχωράμε στην απόσμιση της επιφάνειας που έχει γίνει ο καθαρισμός καναπέ. Με αυτό τον τρόπο γίνεται και περισσότερο αισθητή η φρεσκάδα στα έπιπλα σας μιας και απομακρύνονται οσμές από τσιγάρο, ποτό, φαγητό αλλά και κατοικίδια.
 
Αμέσως μετά το πέρας των διαδικασιών καθαρισμού από την εταιρεία μας το σαλόνι σας είναι πραγματικά καθαρό και, στεγνό ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από λίγες ώρες.
 
Αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα τον πλήρη Οικολογικό Βιοκαθαρισμό του σαλονιού σας, εξασφαλίζοντας ένα απόλυτα καθαρό και υγιεινό αποτέλεσμα τόσο για εσάς όσο και για την οικογένεια σας!


3. Βιοκαθαρισμος σε Τάπητες / Μοκέτες / Χαλιά
Η εταιρία μας αναλαμβάνει τον καθαρισμό των χαλιών σας, με την μέθοδο του Στεγνού ή Υγρού Βιολογικού καθαρισμού στον χώρο σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

v  Ο Στεγνός Βιοκαθαρισμός είναι ιδανικός για τα χειροποίητα χαλιά σας διότι τα προστατεύει, τα συντηρεί και τα απαλλάσσει από την σκόνη-χώμα και το μικροβιακό φορτίο!
 
v  Αναζωογονείται & αποκαθίσταται η υφή στις ίνες της μοκέτας / χαλιού, ανασηκώνεται το πέλος και ζωντανεύει το χρώμα του χαλιού.
 
v  Αφαιρείται το μικροβιακό φορτίο από την μοκέτα/χαλί.
 
v  Απομακρύνονται Βακτήρια, παθογόνοι μικροοργανισμοί και Ακάρεα και έτσι ξέρετε ότι θα διατηρείτε ένα υγιεινό περιβάλλον.
 
v  Η υπηρεσία του βιοκαθαρισμού συμβάλλει στην προστασία της υγείας σας & της οικογένειάς σας, των πελατών & των εργαζομένων σε επαγγελματικούς χώρους.
 
 
4.  Βιοκαθαρισμός Πάσης φύσεως Οχήματα
Ο βιολογικός καθαρισμός των οχημάτων κρίνετε είναι απαραίτητος ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την απομάκρυνση ρύπων και βλαβερών μικροοργανισμών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών.

Τα οικολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι ακίνδυνα για τα παιδιά και για άτομα με αλλεργίες.
 
Ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για κάθε όχημα κυμαίνεται από 2-3 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση.

 
Ο βιολογικός καθαρισμός των οχημάτων περιλαμβάνει:
  • Τον Καθαρισμό της καμπίνας / σαλονιού
  • Την αφαίρεση λεκέδων, εξάλειψη οσμών και απολύμανση σε καθίσματα,      ταμπλό, σαλόνι, πόρτες, ουρανό, μοκέτες, ζώνες ασφαλείας
  • Την περιποίηση / ενυδάτωση πλαστικών και δερμάτινων μερών
  • Τον Καθαρισμό Πορτ μπαγκάζ
  • Την Απολύμανση όλων των αεραγωγών της καμπίνας


 
Τι προκαλούν τα ακάρεα;
Αλλεργική ρινίτιδα
Άσθμα
Αναπνευστικά προβλήματα
Συνάχι, βήχα, καταρροή
Επιπεφυκίτιδα
Φαγούρα
 

Τι είναι τα Ακάρεα;
Τα Ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ανήκουν στην οικογένεια των αρθρόποδων (πρόκειται για την οικογένεια που ανήκει και η αράχνη).

Τα ενήλικα έχουν μέγεθος ως 0,33, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Εξαιτίας του μεγέθους τους δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, παρά μόνο με μεγέθυνση.

Τα ακάρεα της σκόνης έχουν τρία στάδια ανάπτυξης, ωό, νύμφη και ενήλικο. (τέλειο έντομο). Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί από μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία).

Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000 ανά γραμμάριο σκόνης.
 
Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού.
 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ακάρεα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο ίδιο σπίτι από στρώμα σε στρώμα.  Αυτό γίνετε επειδή έχουν πολλή μικρό βάρος και έτσι, όταν χτυπάμε το στρώμα μας αιωρούνται και μετακινούνται για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σκόνη της ακαρέας μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του εσωτερικού χώρου και προφανώς σε όλα τα στρώματα του σπιτιού μας.

Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα χάνει συνεχώς νεκρά επιδερμικά κύτταρα και νερό μέσω της εφίδρωσης. Τόσο τα κύτταρα όσο και ο ιδρώτας μεταφέρονται στο στρώμα, το σαλόνι, τα χαλιά και όλες γενικά τις επιφάνειες. Τα στοιχεία αυτά όπως επίσης και τα υπολείμματα τροφών, μύκητες και γύρη που είναι πιθανό να υπάρχουν επιβαρύνουν τις επιφάνειες και αποτελούν τροφή για τα ακάρεα της σκόνης.


Η ανάπτυξη του πληθυσμού των ακάρεων εξαρτάται από τις θερμοκρασίες του χώρου, τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους. Ένα γραμμάριο σκόνη είναι δυνατό να περιέχει μέχρι και 100-400 άτομα. Κρεβάτια, στρώματα, ταπετσαρίες και χαλιά είναι οι πιο σημαντικές εστίες ανάπτυξης ακάρεων.
 

Υψηλά επίπεδα ακάρεων διαπιστώνονται όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (από φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη). Χαμηλότερα επίπεδα ακαρέας παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία(καλοκαίρι).
 
 
Άκαρι Ψώρας
Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι της ψώρας. Το συγκεκριμένο παράσιτο ζει μόνο στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα θηλυκά ακάρεα φωλιάζουν στο δέρμα και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα, τους αγκώνες, την περιοχή γύρω από τις μασχάλες και πάνω από τα γεννητικά όργανα. Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας, δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, έχει μικρό μέγεθος και δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας.

Προκαλείται από ένα παρασιτικό, (Sarcoptes scabiei),  παραμένει δε μια επικίνδυνη –υψηλά- μεταδοτική δερματική νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον υπάρξει γρήγορη προσφυγή σε δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση και άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.
 
Χωρίς ξενιστή μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα έως ότου ένας που έχει «κολλήσει», να αρχίσει να έχει κνησμό δημιουργώντας τις πρώτες υποψίες,  βαδίζοντας  δε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.
 

Ψώρα - ψωρίαση - ψείρες
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος. Δεν έχει επίσης σχέση με τις ψείρες, τα παράσιτα που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, κυρίως των παιδιών.
 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός και κατόπιν η δημιουργία εξανθήματος. Η ψώρα προκαλεί εκτεταμένη φαγούρα και κηλιδωτό εξάνθημα (ερυθρό σε λευκή επιδερμίδα, μωβ ή καστανό σε πιο μελανή επιδερμίδα) στο σώμα και στα άκρα. Συνήθως τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται στο κεφάλι ή στο λαιμό. Η φαγούρα είναι χειρότερη τη νύχτα και όταν κάνει ζέστη.
 
Πηγή: Onmed.gr
 

Τι είναι η Γουανίνη
Η γουανίνη είναι η πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στα περιττώματα των ακαρέων και είναι βασική υπεύθυνη για όλα τα αλλεργικά προβλήματα.

Ένα ακάρι της σκόνης του σπιτιού παράγει περίπου 20 σφαιρίδια περιττώματα την ημέρα. Αν ληφθεί υπόψη ότι η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 42 μέρες, σημαίνει ότι παράγει συνολικά 840 τεμάχια από αυτά. Αυτή η ποσότητα είναι μάλιστα 200 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του ίδιου του ακάρεος.

Το επικίνδυνο αυτό περιττωματικό υλικό είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, με αποτέλεσμα, με κάθε μετακίνηση του σώματός μας στο κρεβάτι μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το στρώμα και το μαξιλάρι ενεργούν σαν φυσητήρες, εκτοξεύοντας τους ρύπους στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια και το δέρμα μας

 

Συμπτώματα από τα Ακάρεα
Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα στη σκόνη του σπιτιού κρύβονται εχθροί της υγείας μας, όπως τα ακάρεα τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά, ωστόσο δημιουργούν αλλεργίες και είναι υπεύθυνα για το αλλεργικό άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο.

Επίσης προκαλούν:
 
• Αλλεργική ρινίτιδα.
• Αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
• Αναπνευστικά προβλήματα.
• Συμπτώματα συναχιού, όπως μπούκωμα της μύτης και καταρροή, βήχα.
• Βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.
• Φαγούρα.
 
Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα.
 
Συνεπώς αν κάποιος ασθενής εμφανίζει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρέπει να ερευνάται με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού μήπως είναι ευαίσθητος στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού.
 
Μόλις τα αλλεργιογόνα των ακάρεων έλθουν σε επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού ή τον τους επιπεφυκότες και δέρμα πυροδοτούν το μηχανισμό της αλλεργίας, ο οποίος συνοδεύεται από παραγωγή χημικών μεσολαβητών, όπως η ισταμίνη και δημιουργείται η αλλεργική φλεγμονή.
 
Η τελευταία ανάλογα με την ένταση και τον εντοπισμό της προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα από το όργανο στόχο (ρινικός βλεννογόνος ή ο βλεννογόνος των βρόγχων (άσθμα) ή οι επιπεφυκότες των ματιών ή ο βλεννογόνος των παραρρινίων κόλπων, ή των κοιλοτήτων των μέσων ώτων (αυτιών) ή του βλεννογόνου του λάρυγγα ή του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα).
 
Η ατοπική ρινίτιδα που εκδηλώνεται με συμπτώματα σχεδόν όλο το έτος (ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα) οφείλεται συχνότατα σε υπερευαισθησία προς τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού.
 
Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.
 
Όταν υπάρχουν πάνω από 100ακάρεα/g σκόνης, τότε τα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος. Τα μη ευαισθητοποιημένα άτομα όταν εκτίθενται σ’ αυτό τον αριθμό ακάρεων κινδυνεύουν να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να εμφανίσουν  συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή και των δύο.
 
Ο περιορισμός των ακάρεων κάτω των 100/g σκόνης περιορίζει τα αλλεργικά συμπτώματα και σχεδόν θεραπεύεται ο ασθενής, αφού αυτές οι συνθήκες θεωρούνται ως περιβάλλον ελεύθερο από ακάρεα.
 
Οι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα επίσης, όταν βρεθούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600 μέτρων, αφού εκεί αδυνατούν να επιβιώσουν τα ακάρεα.
 

Διάγνωση
Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης στα ακάρεα γίνεται  με τη διενέργεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία στα ακάρεα δεν παρουσιάζουν αλλεργική νόσο ούτε κατ’ ανάγκη για τα αλλεργικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν ευθύνονται πάντα τα ακάρεα.
 
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στην αποφυγή. Ένα άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στα ακάρεα.

Ο γιατρός θα χορηγήσει αντι-ισταμινικά, κορτιζονούχα και αντιλευκοτριένια.

Το δυσάρεστο είναι ότι μόλις σταματήσουμε τη χρήση τους τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Η απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται από τους αλλεργιολόγους κατά των ακάρεων και άλλων αλλεργικών παραγόντων.

Μετά τη διάγνωση του ακριβούς αλλεργιογόνου ο γιατρός προβαίνει σε απευαισθητοποίηση. Είναι ο πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης και αποτελεί οριστική θεραπεία κατά των συμπτωμάτων αλλεργίας.
 
Πηγή  Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
 
 


Συνθήκες Περιβάλλοντος
Η Μούχλα στο στρώμα, λόγο της αναπτυσσόμενης Ασπεργίλλωσης, μιας επικίνδυνης λοίμωξης των πνευμόνων από μύκητες, που  εντοπίζεται στους εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στις κρεβατοκάμαρες, αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων, που φιλοξενούνται στο κρεβάτι μας .κλπ αλλά και γενικά για ομάδες μυκήτων (Aspergillus tubingensis, Stachybotrys chartarum), που συσσωρεύονται και αναπτύσσονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα  στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο